Brownie z fasoli bez grama maki. Wilgotne, puszyste i rozpływające się w ustach

Data dodania: 15.12.2022

Brownie z fasoli bez grama mąki. Wilgotne, puszyste, zwarte ale jednocześnie rozpływające się w ustach. Uważam, że to ciasto jest absolutnym mistrzostwem świata! Zapewniam, że nikt nigdy nie uwierzy w to, że bazą tego wypieku jest fasola, bo smakuje tak, jakby był zrobiony z mąki. 

W dodatku, moim skromnym zdaniem, jest to prawdopodobnie najzdrowsze ciasto świata – bezglutenowe, bogate w białko, z niskim indeksem glikemicznym. Świetny sposób, aby wzbogacić dietę w strączki, za którymi wiele osób nie przepada. 

Przyznam szczerze, że wiele lat temu jadłam brownie z fasoli, jednak tamto ciasto mnie nie zachwyciło. Było dobre w smaku, ale miało raczej twardą i zbitą konsystencję, w niczym nie przypominającą tradycyjnych wypieków. Jednak mój przepis zawiera dwa sekretne składniki, dzięki którym brownie jest pulchne i delikatne 🙂

Przepis na brownie z fasoli

Składniki

Masa ciasta:

  • 1 szklanka czerwonej fasoli (około 190 g przed ugotowaniem, a po ugotowaniu około 500 g)
  • 4 – 5 gruszek (przed obraniem około 840 g, a po obraniu i upieczeniu około 500 g)
  • 4 jajka
  • 6 łyżek gorzkiego surowego kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ¼ szklanki ksylitolu (około 70 g) 
  • ½ szklanki nierafinowanego oleju kokosowego (około 90 g)

Polewa

  • 4 kostki (50 g) gorzkiej czekolady 95% (można kupić w Lidlu)
  • 1 łyżka miodu
  • 2 garści orzechów (obojętnie jakich)

Sposób przygotowania

  • Fasolę moczymy przez około 12 godzin w wodzie z dodatkiem sody oszczyczonej. Następnie wymieniamy wodę i gotujemy fasolę do miękkości (przez pierwsze 15 minut bez przykrycia i na dużym ogniu). Powinno to zająć około 60 minut. Dzięki takiemu przygotowaniu fasoli, powinna być ona o wiele lżej strawna. Możesz także użyć już ugotowanej fasoli, najlepiej w słoiku, a nie puszce. 
  • Gruszki myjemy i kroimy w kostkę (nie trzeba ich obierać ze skórki), a następnie podpiekamy do miękkości w piekarniku. 
  • Ksylitol dodajemy do jajek i ubijamy na puszystą pianę. 
  • Pozwalamy gruszkom i fasoli ostygnąć, a następnie wrzucamy do miski i  rozdrabniamy przy pomocy ręcznego blendera. 
  • Do masy dodajemy rozpuszczony olej kokosowy, kakao, sodę oczyszczoną i pianę z jajek. Wszystko razem delikatnie mieszamy.
  • Wlewamy masę do blachy wyłożonej szarym papierem do pieczenia lub wysmarowanej olejem kokosowym i posypanej otrębami. 
  • Pieczemy przez 40 minut w 175°C bez termoobiegu (grzanie góra i dół). Po tym czasie można sprawdzić przy pomocy drewnianego patyczka, czy ciasto jest już upieczone. Wystarczy go wbić, a jeśli po wyciągnięciu będzie suchy, oznacza to, że brownie jest gotowe:)
  • Ciasto wyciągamy z foremki, gdy wystygnie.
  • Czekoladę wrzucamy do rondelka i roztapiamy na małym ogniu, cały czas mieszając. Do płynnej czekolady dodajemy łyżkę miodu i mieszamy, aby się roztopił. Pamiętajmy, że miód traci wartości odżywcze i staje się toksyczny w temperaturze powyżej 45°C, dlatego uważajcie, żeby nie podgrzać za mocno czekolady. Wystarczy chwila, żeby zrobiła się ciepła i zaczęła rozpływać. 
  • Przy pomocy łyżki smarujemy polewą czekoladową wierzch ciasta, a następnie posypujemy pokruszonymi orzechami. 

Gotowe 🙂

Czy brownie z fasoli jest zdrowe?

Moim zdaniem jest to jedno z najzdrowszych ciast, jakie istnieją. Przede wszystkim (dzięki fasoli i jajkom) zawiera dużo białka, którego często brakuje w dzisiejszej diecie. Dzięki temu, że brownie słodzone jest ksylitolem, posiada niski indeks glikemiczny, w związku z czym może być bezpiecznie spożywane przez osoby chorujące na cukrzycę i insulinooporność.

Fasola

Zawiera witaminy z grupy B oraz C i E, a także liczne pierwiastki, takie jak żelazo, potas, magnez czy selen. Jest bogata w błonnik oraz białko. Obniża poziom złego cholesterolu i podwyższa stężenie dobrego cholesterolu. Dzięki zawartości lignanów, zapobiega rozwojowi nowotworów. Ponadto fasola przeciwdziała cukrzycy, chroni przed miażdżycą, wzmacnia tkanki nerwowe, poprawia pracę mózgu i wspomaga leczenie nadkwasoty.

Gruszki

Zawierają sporo potasu, fosforu, wapnia, magnezu, miedzi, sodu, żelaza, boru i jodu, a także witamin A, B1, B2, B6, C i PP. Warto wiedzieć, że według medycyny chińskiej (a także słynnej średniowiecznej uzdrowicielki Hildegardy z Bingen) gruszki są najzdrowsze w postaci przetworzonej. Surowe owoce są ciężkostrawne i przyczyniają się do nadmiernej produkcji śluzu. Po obróbce termicznej wspomagają produkcję płynów ustrojowych, nawadniają, przeciwdziałają suchości w jamie ustnej, łagodzą suchy kaszel, a także poprawiają pracę płuc.

Olej kokosowy

Jak można przeczytać w książce Żywność, Która Leczy, Terapia Żywieniowa Św. Hildegardy z Bingen, nierafinowany, tłoczony na zimno olej kokosowy jest jedynym roślinnym olejem, który podczas smażenia, pieczenia czy duszenia nie wydziela rakotwórczych epitlenków. Ponadto wykazuje on działanie przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwpasożytnicze.

Kakao

Pomiędzy XVI a XX wiekiem odkryto ponad 100 leczniczych właściwości kakao. Należą do nich m.in: poprawa trawienia, stymulacja układu nerwowego, wspomaganie przyrostu masy u niedożywionych osób, ochrona neuronów przed stanami zapalnymi i urazami, usprawnianie funkcji poznawczych, redukcja stanów lękowych oraz poprawa nastroju.  Dzięki wysokiej zawartości flawonoidów, takich jak katechina, procyjanidyny i epikatechina) kakao wykazuje także wyjątkowo silne właściwości antyoksydacyjne.

Ksylitol

Ksylitol posiada niski indeks glikemiczny, dzięki czemu może być stosowany przez osoby chore na cukrzycę bez obaw o drastyczny wzrost cukru we krwi. Ponadto wykazuje on właściwości przeciwgrzybicze, przeciwpróchnicze,  przeciwzapalne i antybakteryjne.

Na co zwrócić uwagę wybierając składniki na brownie z fasoli?

  • Polecam użyć suchej bio fasoli, gdyż świeżo ugotowane strączki mają najwięcej wartości odżywczych. Jeśli nie mamy czasu, możemy skorzystać z już ugotowanej fasoli – warto jednak sięgać po przetwory w słoikach, a nie puszkach. Pamiętajcie, że puszki są od środka powlekane folią. Zawarte w niej szkodliwe substancje, takie jak BPA, migrują do żywności i sprawiają, że staje się ona dla nas toksyczna. 
  • Zawsze wybieraj olej kokosowy nierafinowany i tłoczony na zimno. Unikaj produktów rafinowanych i deodoryzowanych.
  • Pamiętaj, że kakao powinno być zawsze gorzkie i surowe. Warto także, żeby było nieodtłuszczone. Pamiętaj, że popularne słodkie napoje kakaowe nie mają nic wspólnego z prawdziwym kakao!
  • Kupując ksylitol, upewnij się, że został on pozyskany z brzozy (a nie kukurydzy) i pochodzi z Finlandii (a nie Chin). 
  • Wybieraj jajka z chowu ekologicznego, a przynajmniej z wolnego wybiegu.
  • Pamiętaj, że najzdrowsze orzechy, to te, które zostały samodzielnie wyłuskane ze skorupki. 
  • Zwróć uwagę na to, jaki miód kupujesz. Sklepowe półki są pełne produktów miodopodobnych. 

Źródła:

1. dr n. med. Aleksander Pawłowski, Apteka Domowa, Wydawnictwo Printex, Białystok 2017

2. Dr Wighard Strehlow, Żywność, Która Leczy Terapia Żywieniowa Św. Hildegardy z Bingen, Wydawnictwo Esprit, Kraków 2011

3. Cocoa and Chocolate in Human Health and Disease, NCBI, ncbi.nlm.nih.gov

Polecane artykuły:

Komentarze:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *