Bananowo-pomidorowe curry z wędzonym tofu i pieczonymi warzywami

Data dodania: 10.02.2021

Bananowo-pomidorowe curry to propozycja dla fanów słodko-ostrych smaków. Banan, pomidory i aromatyczne przyprawy doskonale się ze sobą komponują. Muszę przyznać, że uwielbiam to danie. Zazwyczaj podaję je z czarnym lub brązowym ryżem oraz surówką z pora i jabłka. Tofu można zastąpić kurczakiem (koniecznie ekologicznym:)

Składniki:

  • 1 papryka (ja użyłam słodkiej podłużnej)
  • 1 niewielka cukinia
  • 1 mały słodki ziemniak lub 1/2 dużego
  • 200 g pieczarek
  • 1 kostka wędzonego tofu
  • 1 duża cebula
  • 3 średnie dojrzałe banany
  • 1 passata pomidorowa (około 0,7l)
  • 2 liście laurowe
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 2 płaskie łyżeczki soli (jedna do sosu i 1 do warzyw)
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka curry
  • ¼ łyżeczki chilli (dostosuj w zależności od ostrości przyprawy i upodobań)
  • ½ łyżeczki zmielonych nasion kolendry
  • ½ łyżeczki kuminu
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub oliwy z oliwek
  • 2 łyżki sosu sojowego

Przepis na curry bananowo-pomidorowe:

Paprykę i cebulę kroimy w grubą kostkę (około 4×4 cm), cukinie i słodkiego ziemniaka siekamy nieco drobniej. Pieczarki obieramy ze skórki, przekrajamy na ćwiartki. Tofu również kroimy w kostkę. Wrzucamy wszystko do dużej miski, dodajemy łyżkę oleju i 1 łyżeczkę soli. Można także oprószyć warzywa słodką papryką, zmieloną kolendrą i kuminem. Wszystko dokładnie mieszamy, przekładamy na płaską blachę i wstawiamy do rozgrzanego do 180°C piekarnika. Pieczemy, aż warzywa zmiękną, co jakiś czas mieszając.

Passatę pomidorową wlewamy do rondelka, dodajemy 2 liście laurowe, 2 kulki ziela angielskiego, 1 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę wędzonej papryki, 1 łyżeczkę słodkiej papryki, 1 łyżeczkę curry, ¼ łyżeczki chilli, ½ łyżeczki zmielonej kolendry, ½ łyżeczki kuminu, 2 łyżki sosu sojowego i przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Banany obieramy ze skórki, gnieciemy widelcem i dodajemy do sosu. Chwilę gotujemy.

Gdy warzywa w piekarniku zmiękną, mieszamy je z sosem pomidorowo-bananowym i zapiekamy jeszcze z 10 – 15 minut.

Jak wspominałam we wstępie, bananowe curry podaję zazwyczaj z czarnym, czerwonym lub brązowym ryżem. Świetnie komponuje się z sałatką porowo-jabłkową, która jest bardzo prosta do zrobienia. Wystarczy:

  • 1 duży por
  • 2 jabłka
  • 1 łyżka majonezu (najlepiej domowej roboty)
  • 1 łyżka jogurtu (może być kokosowy)
  • sól i pieprz do smaku

Jeśli zrobiłeś curry według powyższego przepisu, daj znać w komentarzach poniżej.1 Zachęcam także do polubienia mojego konta na Facebooku i obserwowania na Instagramie.

Pozdrawiam,
Ania z Zielonej Zasady

Polecane artykuły:

Komentarze:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *