Domowe Rafaello – przepis z samych zasadowych składników

Data dodania: 04.01.2021

Kto powiedział, że słodycze nie mogą być zdrowe? Poniżej prezentuję przepis na przepyszne domowe Rafaello, które składa się wyłącznie z zasadotwórczych składników. Wygląda bardzo podobnie do tego sklepowego i naprawdę przypomina je w smaku, chociaż wiadomo, że nie jest identyczne (bo sklepowe Rafaello to krem zamknięty w kulce z wafla).

Przyznam szczerze, że rzadko mam ochotę na słodycze, jednak Rafaello od zawsze było moją słabością. To właśnie dlatego często dostaje je w prezencie od znajomych i rodziny.

Teraz apeluje do nich wszystkich – jeśli chcecie naprawdę zrobić mi przyjemność, to przy następnej okazji przygotujcie mi domowe Rafaello, korzystając z tego przepisu – będzie równie pyszne, za to nieporównywalnie zdrowsze 🙂

Składniki na domowe Rafaello

  • ½ szklanki orzechów nerkowca
  • ¼ szklanki oleju kokosowego (koniecznie nierafinowanego i tłoczonego na zimno)
  • 1 szklanka wiórek kokosowych (najlepiej bio) plus dodatkowe wiórki do obtoczenia kulek
  • ¼ szklanki bio syropu z agawy
  • szczypta soli himalajskiej, morskiej lub kłodawskiej
  • 2 łyżki gęstej części mleka kokosowego (najlepiej bio)
  • 50 migdałów

Przepis

Orzechy nerkowca zalej ciepłą wodą i pozostaw je w niej na około godzinę, żeby zmiękły, a następnie odcedź i wrzuć do miski. Dodaj roztopiony olej kokosowy, wiórki kokosowe, syrop z agawy, sól i mleko kokosowe. Wszystko zmiksuj na gładką masę i wstaw na około godzinę do lodówki, żeby trochę stężało.

Migdały zalej wrzątkiem i pozostaw je w kąpieli na około 10 minut. Następnie odcedź i przelej zimną wodą. Dzięki temu zabiegowi, będziesz mógł łatwo obrać je ze skórki.  

Wyjmij masę z lodówki i uformuj małe kulki wokół migdała. Można też zrobić większe Rafaello (co jest mniej czasochłonne), ale ja zdecydowanie wolę mniejszą ilość masy wokół orzecha, którą można schrupać „na raz”.  Na koniec kulkę wystarczy obtoczyć w wiórkach kokosowych i gotowe 🙂

Domowe Rafaello najlepiej jest przechowywać w lodówce.  

Czy wszystkie składniki są zasadotwórcze?

Wpływ poszczególnych składników na równowagę kwasowo-zasadową:

  • Mleko kokosowe – średnio zasadotwórcze
  • Syrop z agawy – średnio zasadotwórczy
  • Olej kokosowy – lekko zasadotwórczy
  • Wiórki kokosowe – lekko zasadotwórcze
  • Migdały – lekko zasadotwórcze
  • Sól morska/himalajska – mocno zasadotwórcza
  • Orzechy nerkowca – średnio zasadotwórcze

Stopień zasadotwórczości poszczególnych składników podałam na postawie książki Przewodnik odkwaszania organizmu. Jeśli chcesz zobaczyć, jak inne pokarmy wpływają na równowagę kwasowo-zasadową, koniecznie przeczytaj artykuł o diecie zasadowej, zawierający tabelę z ponad 450 produktami spożywczymi.

Na co zwracać uwagę przy zakupie składników na domowe Rafaello?

Idealnie byłoby, gdyby wszystkie składniki miały status bio. Wiadomo jednak, że czasami organiczne produkty są po prostu zbyt drogie. Zresztą nie zawsze sam certyfikat ekologiczny jest gwarancją najwyższej jakości (na sklepowych półkach można na przykład znaleźć bio jogurty zawierające mleko w proszku, których nawet kijem bym nie tknęła). Chciałabym więc zwrócić uwagę na kilka rzeczy, które pomogą wam uniknąć zakupu produktów, które mogą mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie.  

Mleko kokosowe

Tak wygląda skład mleka kokosowego, które można zakupić w Lidlu: woda, 45% miąższ z orzecha kokosowego, stabilizator: guma celulozowa, emulgator: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, zagęszczacz: guma ksantanowa, konserwant: pirosiarczyn potasu.

To jest z kolei skład mleka, które ja użyłam do zrobienia Rafello: ekstrakt z kokosa* (60%), woda (*certyfikowany składnik ekologiczny).

Myślę, że już nic nie trzeba tutaj dodawać 😊

Wiórki kokosowe

Sprawdź skład wiórków kokosowych. Nie kupuj ich, jeśli widzisz na liście jakiekolwiek podejrzane składniki (np. dwutlenek siarki). Osobiście, jeśli chodzi o wiórki, to zdecydowanie bardziej preferuję te z certyfikatem ekologicznym.

Olej kokosowy

Bardzo ważne jest to, żeby olej kokosowy był nierafinowany i tłoczony na zimno – jest on nie tylko najzdrowszy, ale także posiada przyjemny kokosowy aromat, który nadaje smaku naszemu domowemu Rafaello.

Sól

Himalajska, morska czy kłodawska? Nie ma większego znaczenia. Ważne jest tylko to, żeby pod żadnym pozorem nie wybierać rafinowanej soli stołowej. Warto także zerknąć na skład, żeby upewnić się, czy nie ma w nim żadnych niepotrzebnych składników, np. antyzbrylaczy.

Syrop z agawy

Upewnij się, że w składzie wyszczególniony jest 100% syrop z agawy i nie ma w nim żadnych dodatkowych konserwantów, ani tym bardziej słodzików. Muszę przyznać, że jest to kolejny składnik, który zdecydowanie bardziej przekonuje mnie w wersji bio.

Jeśli zrobiłeś domowe Rafaello, korzystając z tego przepisu, podziel się wrażeniami w komentarzach poniżej. kiekolwike uwagi do artykułu? Zostaw wpis w sekcji komentarzy poniżej. Zachęcam także do polubienia mojego konta na Facebooku i obserwowania na Instagramie.

Pozdrawiam,
Ania z bloga Zielona Zasada

Polecane artykuły:

Komentarze:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *