Gołąbki wegetariańskie z pieczarkami i boczniakami

Data dodania: 19.11.2021

Co powiecie na gołąbki z boczniakami i pieczarkami, a do tego aromatyczny sos pomidorowy? Jest to pyszne i zarazem niezwykle zdrowe danie. Przepis na gołąbki oraz sos pomidorowy znajdziecie poniżej. Zachęcam także do poczytania o właściwościach zdrowotnych składników użytych do zrobienia tego dania.

Przepis na wegetariańskie gołąbki z pieczarkami i boczniakami

Składniki

  • 500 g boczniaków
  • 500 g pieczarek
  • 2 duże cebule
  • 100 g kaszy owsianej (można także zastąpić grubą kaszą orkiszową)
  • 1 duża kapusta
  • 3 łyżeczki soli kłodawskiej/himalajskiej/morskiej
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 4 ząbku czosnku
  • ½ łyżeczki pieprzu

Przygotowanie farszu do gołąbków

Kaszę owsianą umieszczamy w sitku i dokładnie płuczemy, a następnie przerzucamy do garnka i zalewamy 200 ml wrzącej wody osolonej 1 łyżeczką soli. Gotujemy około 15 minut na małym ogniu bez przykrycia. Kasza powinna zrobić się miękka i wchłonąć całą wodę.

Boczniaki dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, odsączamy z nich wodę ręczniczkiem papierowym, a następnie kroimy w paski i wrzucamy na patelnię razem z 1 płaską łyżeczką soli, 1 łyżeczką słodkiej papryki, 1 łyżeczką wędzonej papryki, 1 łyżką sosu sojowego, ¼ łyżeczki pieprzu oraz 2 przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Smażymy chwilę, aż zmiękną, następnie przerzucamy do miski (najlepiej szklanej) i mielimy na gładką masę.

Cebulę kroimy drobno i wrzucamy na patelnie. Pieczarki płuczemy, obieramy i kroimy w średnią kostkę (około 1 cm kawałki), dodajemy do cebuli razem z 1 płaską łyżeczką soli, 1 łyżeczką słodkiej papryki, 1 łyżeczką wędzonej papryki, 1 łyżką sosu sojowego, ¼ łyżeczki pieprzu oraz 2 przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Smażymy chwilę, aż pieczarki nieco zmiękną. Na koniec mieszamy ze sobą kaszę, pieczarki z cebulą oraz zmiksowane boczniaki. Zawijamy w liście kapusty.

Jak przygotować liście kapusty na gołąbki?

Kapustę myjemy dokładnie a następnie wkładamy do dużego garnka z wrzącą wodą i gotujemy przez około 10 minut, żeby liście zmiękły i stały się bardziej elastyczne. Czekamy aż kapusta odrobinę przestygnie, odcinamy każdy liść nożem, a następnie delikatnie oddzielamy go od główki. Jeżeli kapusta jest bardzo duża, może zaistnieć konieczność, aby po obraniu części kapusty, znowu umieścić ją na kilka minut we wrzątku. Ja przed zawinięciem farszu, ucinam twardszą część liścia (od spodu kapusty).

Przepis na pomidorowy sos do wegetariańskich gołąbków

Składniki

  • 1 mała cebula
  • 1 passata pomidorowa w szklanej butelce (700 ml)*
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 1 duży liść laurowy
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżki wytrawnego czerwonego wina (opcjonalnie)

* Zalecam użycie passaty, ponieważ uważam, że jest to najsmaczniejszy ze wszystkich przetworów pomidorowych. Pomidory w puszcze, koncentraty czy nawet przeciery pomidorowe wyglądające identycznie jak passata i sprzedawane w identycznych szklanych butelkach, nie dorównują moim zdaniem smakiem prawdziwym passatom.

Wykonanie

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle klarowanym, zalewamy passatą, dodajemy sos sojowy i wszystkie przyprawy i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i (opcjonalnie) 2 łyżki wytrawnego czerwonego wina.

Czy gołąbki wegetariańskie z boczniakami i pieczarkami to zdrowe danie?

Wielu specjalistów uznaje grzyby za jedną z najbardziej wartościowych grup pokarmowych. Zdecydowanie warto zatem włączyć je do swojej diety. Jeśli z jakiś powodów grzyby leśne są dla nas niedostępne, warto skorzystać z grzybów hodowlanych (takich jak właśnie boczniaki i pieczarki), które również wykazują wiele niezwykłych właściwości.

Właściwości kapusty

Biała kapusta zawiera wiele bioaktywnych związków, takich jak karotenoidy, polifenol czy glukozynolany. Wiele źródeł wskazuje na to, że spożywanie tego warzywa może zapobiegać wielu chorobom, takim jak m.in. nowotwory, zaburzenia wątroby czy problemy sercowo-naczyniowe. Ponadto, kapusta zawiera witaminy z grupy B, a także A, E i C.  Jest także bogatym źródłem manganu, miedzi, siarki, fosforu, żelaza, potasu, sodu oraz wapnia.

Dzięki bogactwu składników odżywczych, kapusta jest pomocna w leczeniu wrzodów układu pokarmowego oraz chorób o podłożu wirusowym i bakteryjnym. Wzmacnia układ odpornościowy i wpływa pozytywnie na stan skóry, paznokci i włosów. Ciekawymi właściwościami kapusty jest regulowanie ciepłoty ciała – podwyższanie lub obniżanie w zależności od aktualnego stanu organizmu.

Okłady ze świeżych liści w medycynie ludowej stosuje się także przy odmrożeniach, stłuczeniach, ranach i hemoroidach. Są one także wskazane przy problemach skórnych (trądzik, liszaje, pokrzywka) oraz różnego rodzaju dolegliwościach bólowych, m.in. rwie kulszowej, nerwobólach, reumatyzmie, a także bólach głowy, mięśni i stawów.

Właściwości boczniaków

Boczniaki zawierają niacynę, witaminę B5, kwas foliowy, witaminę B4, potas, żelazo, fosfor, cynk, białko i błonnik. Są również cennym źródłem antyoksydantów – wykryto w nich aż 7 związków fenolowych. W ich składzie znajduje się również aminokwas o nazwie ergotioneina, który wykazuje silne właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Badania wskazują, że boczniaki wywierają pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, mogą wspomagać regulację poziomu cukru we krwi, stymulują układ odpornościowy oraz wykazują właściwości przeciwwirusowe i antybakteryjne.

Właściwości pieczarek

Pieczarki są z kolei bogatym źródłem witaminy selenu, fosforu, potasu oraz niacyny. Zawierają również pewne ilości witaminy D. Niektóre badania wskazują, że regularne jedzenie pieczarek może podwyższać poziom witaminy D3 w stopniu porównywalnym do suplementów.

Pozdrawiam, Ania z Zielonej Zasady

Źródła:

  1. Mushrooms, oyster, raw, U.S. Department Of Agriculture, fdc.nal.usda.gov
  2. Is ergothioneine a ‘longevity vitamin’ limited in the American diet?, NCBI, ncbi.nlm.nih.gov
  3. Antioxidant Activities and Tyrosinase Inhibitory Effects of Different Extracts from Pleurotus ostreatus Fruiting Bodies, NCBI, ncbi.nlm.nih.gov
  4. Mushrooms, white, raw, U.S. Department Of Agriculture, fdc.nal.usda.gov
  5. A Review of Mushrooms as a Potential Source of Dietary Vitamin D, PubMed, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
  6. Photobiology of vitamin D in mushrooms and its bioavailability in humans, NCBI, ncbi.nlm.nih.gov
  7. The Nutritive Value of Organic and Conventional White Cabbage (Brassica Oleracea L. Var. Capitata) and Anti-Apoptotic Activity in Gastric Adenocarcinoma Cells of Sauerkraut Juice Produced Therof, PubMed, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
  8. Cabbage ( Brassica oleracea var. capitata) Protects against H 2 O 2-Induced Oxidative Stress by Preventing Mitochondrial Dysfunction in H9c2 Cardiomyoblasts, PubMed, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
  9. Apteka Domowa, dr n. med. Aleksander Pawłowski, Przedsiębiorstwo Wydawniczo Handlowe „PRINTEX”, Białystok 2017

Polecane artykuły:

Komentarze:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *