Odkwaszanie organizmu – skuteczne, bezpieczne i udowodnione sposoby

Data dodania: 22.09.2020

Jak wskazują badania, dieta zachodnia jest wysoce kwasogenna, na skutek czego z zaburzeniami równowagi kwasowo-zasadowej boryka się większość naszego społeczeństwa. W związku z tym, że niski poziom PH tkanek jest istotnym czynnikiem związanym z rozwojem wielu chorób, odkwaszenie organizmu powinno być kluczowym elementem profilaktyki oraz leczenia (więcej na ten temat w artykule o równowadze kwasowo-zasadowej) Przeczytaj ten artykuł, aby dowiedzieć się, jak skutecznie i bezpiecznie podnieść swoje PH. [1]

Wszystkie moje artykuły dotyczące równowagi kwasowo-zasadowej tworzone są głównie na podstawie książki Przewodnik odkwaszania organizmu napisanej przez dr Suzan E. Brown oraz Larry’ego Trivieri. Jak twierdzą sami autorzy, „(…) jest to pierwsza i jedyna książka tego rodzaju, podająca tak wyczerpujące informacje. Ponadto wszystkie zaprezentowane dane mają silne podstawy naukowe – powstały w oparciu o badania przeprowadzone w celu wykazania wpływu poszczególnych produktów żywnościowych na równowagę kwasowo-zasadową ciała”.  [1]

Odpowiednia dieta podstawą odkwaszania organizmu

Podstawą odkwaszania organizmu jest oczywiście odpowiednia dieta. Aby zachować równowagę kwasowo-zasadową zaleca się, aby zawierała ona około 35 – 40% pokarmów kwasotwórczych oraz 60 – 65% produktów zasadotwórczych. Jeśli jednak nasz organizm jest już zakwaszony (PH moczu poniżej 6.5), należy zwiększyć ilość żywności zasadotwórczej do 80%. Całkowite wyeliminowanie z diety pokarmów o działaniu kwasotwórczym nie jest zalecane. [1]

Absolutną podstawą jest wyeliminowanie z diety mąki pszennej (chleba, makaronu, pizzy, wypieków cukierniczych itp.). Pszenica może zostać zastąpiona o wiele zdrowszymi mąkami np. owsianą, orkiszową, z płaskurki czy samopszy. [1]

Bardzo istotnym elementem odkwaszania jest pieczenie własnego chleba, koniecznie na zakwasie. Jest to ważne ze względu na obecny w mące kwas fitynowy zapobiegający wchłanianiu istotnych składników odżywczych (m.in. magnezu i potasu, które są głównymi pierwiastkami o działaniu zasadotwórczym). [2] Bakterie znajdujące się w zakwasie eliminują kwas fitynowy, dzięki czemu składniki odżywcze znajdujące się w mące oraz spożywanych wraz z nią pokarmach mogą bez problemu się wchłonąć i przyswoić. [3]

Przy odkwaszaniu organizmu zalecane jest także zrezygnowanie z kawy, żywności przetworzonej, soi, kukurydzy, cukru oraz wszelkich słodyczy. Ograniczyć należy także spożycie wędlin, mięsa, ryb, nabiału oraz alkoholu. Pamiętajmy, że ograniczyć, nie znaczy całkowicie wyeliminować. Podstawą jadłospisu powinny być warzywa i owoce, a także niektóre kasze, orzechy i strączki. [1]

Pamiętajmy, że nie każdy produkt pochodzenia naturalnego ma działanie zasadotwórcze. Zachęcam do zapoznania się ze szczegółową tabelą żywności zamieszczoną w artykule o diecie zasadowej. Znajdziecie tam także więcej praktycznych wskazówek dotyczących prawidłowego odżywiania.

Wskazówki, które pozwolą ci bezpiecznie się odkwasić

1. Codziennie rano przed śniadaniem wypij szklankę lekko ciepłej wody z wyciśniętą połówką cytryny lub całą limonką. Cytrusy możesz także zastąpić ekologicznym octem jabłkowym.

2. Jedz codziennie przynajmniej 1 filiżankę zielonych warzyw.

3. Ogranicz spożycie produktów mącznych niewyrastających na zakwasie. Mąkę pszenną zastąp mąką owsianą, orkiszową, z płaskurki lub samopszy.

4. Piecz swój własny chleb na zakwasie. Jeśli to niemożliwe, staraj się ograniczyć pieczywo, na przykład zastępując je sałatkami.

5. Pij przynajmniej 1,5 l wody dziennie (to jeden z najważniejszych punktów odkwaszania). [4] Wybieraj wody wysoko mineralizowane w szklanych butelkach (ze względu na toksyczne BPA znajdujące się w plastiku). [5] Warto także zainwestować w filtr z odwróconą osmozą oraz mineralizatorem. Dzięki temu można uzyskać świetną jakościowo wodę, która kosztuje o wiele taniej niż sklepowa, a w dodatku jest przyjazna środowisku ze względu na ograniczenie plastiku.

6. Kupuj ekologiczne warzywa, a jeśli to niemożliwe, stosuj metodę usuwania pestycydów przy pomocy sody i octu. [6, 7]

7. Nie używaj rafinowanej soli stołowej! Zastąp ją solą himalajską, morską lub kłodawską. [1, 8]

8. Wyeliminuj ze swojej diety cukier. Nie kupuj słodyczy, a zwłaszcza słodzonych napojów. Standardowy cukier zastąp ksylitolem, syropem ryżowym lub syropem z agawy. Do ciast i koktajli najlepszym słodzikiem jest dojrzały banan. [1, 9]

9. Czarną herbatę i kawę zastąp liściastą zieloną herbatą, która jest równie pobudzająca.

10. Ogranicz spożycie mięsa i serów – nie musisz jeść ich codziennie i przy każdym posiłku; a przede wszystkim nie warto ich ze sobą łączyć.

11. Pamiętaj, że organizm potrzebuje około 50 – 60 gram białka dziennie. Znaczne ograniczenie serów i mięsa powinno zostać zbilansowane innymi wysokobiałkowymi produktami, na przykład strączkami (zwłaszcza soczewicą), orzechami (najlepiej z nerkowca lub migdałami), jajami, kaszami (np. orkiszową, gryczaną, jaglaną lub kamosą ryżową), kefirami czy jogurtami naturalnymi. [1]

12. Wybieraj jogurty i kefiry bez mleka w proszku. [10] Przed zakupem upewnij się także, że etykieta zawiera informacje o zawartości ŻYWYCH kultur bakterii. W przeciwnym razie istnieje wysokie ryzyko, że produkt po sfermentowaniu został zapasteryzowany, co znacznie obniża jego wartości odżywcze. Kefiry i jogurty najzdrowiej jest wyrabiać samemu (najlepiej z niepasteryzowanego mleka). [11] Można to w bardzo prosty sposób zrobić przy użyciu grzybka tybetańskiego lub specjalnych bakterii jogurtowych.

13. Kupuj wędliny i mięso od ekologicznych lub regionalnych producentów. Uwierz mi, że lokalne wytwórstwo staje się coraz bardziej popularne i coraz łatwiej jest znaleźć ekologiczne mięso. Mieszkańcom Śląska polecam stronę Lokalny Rolnik.

14. Zwracaj uwagę na skład wędlin, pamiętaj że peklosól także może być szkodliwa. Wędliny można w bardzo prosty sposób zrobić samemu, nawet jeśli nie ma się wędzarni (na przykład gotując szynkę w ziołach).

15. Zainwestuj w oczyszczacz powietrza. Żyjemy w kraju, w którym powietrze (zwłaszcza zimą) jest bardzo zanieczyszczone. Smog wewnętrzny, czyli taki, który przedostaje się do środka mieszkań, potrafi być tak samo niebezpieczny jak ten na zewnątrz. [12]

16. Jedz dużo soczewicy, słodkich ziemniaków oraz kiszonek. [1] Kapusta kiszona, ogórki kiszone czy zakwas z buraków to prawdziwa skarbnica witamin.

17. Pij dużo własnoręcznie wyciskanych soków warzywno-owocowych oraz zielonych koktajli.

18. Wybieraj bio oleje, które nie były ekstraktowane chemicznie. [13] Smaż na maśle klarowanym. [1, 14]

19. Bądź aktywny fizycznie. Ćwiczenia działają na organizm alkalizująco, jednak tylko w umiarkowanej postaci. Zbytnie forsowanie organizmu (tak jak ma to miejsce np. u profesjonalnych sportowców) działa już zakwaszająco. Podczas dużego wysiłku fizycznego zawsze dbaj o odpowiednią podaż elektrolitów. [1]

20. Pamiętaj, że stres jest bardzo kwasotwórczy. [1] Dlatego, jeśli przechodzimy przez ciężki okres w życiu, powinniśmy szczególnie dbać o przestrzeganie diety odkwaszającej oraz odpowiednią podaż witaminy C (udowodniono, że stres prowadzi do niedoborów tej witaminy). [15]

21. Ogranicz alkohol – pod żadnym pozorem nie pij go codziennie. Zachowaj umiar nawet wtedy, jeśli spożywasz go okazjonalnie. [16] Wybieraj alkohole, które nie są mocno kwasotwórcze – wino lub naturalny cydr jabłkowy. [1]

22. Zimą jedz mnóstwo kiszonek oraz wychodowanej przez siebie „zieleniny” (kiełki, rzeżucha). Pamiętaj, że w okresie jesienno-zimowym większość warzyw jest o wiele mniej wartościowa niż latem.

23. Suplementuj witaminę D. Zimą każdy z nas ma niedobory tej witaminy ze względu na to, że nasz organizm jest w stanie wytworzyć ją jedynie od kwietnia do września, w godzinach od 11:00 do 15:00 – i to tylko wtedy, gdy nie użyjemy kremu z filtrem i odsłonimy większą część ciała (przynajmniej ręce i nogi). [17]

Więcej wskazówek dotyczących zdrowego odżywiania znajdziecie w artykule o diecie zasadowej w sekcji „Komentarze do tabeli żywności”.

Ile trwa odkwaszanie organizmu?

Wszystko zależy od tego jak bardzo zakwaszony jest nasz organizm. Warto na wstępie sprawdzić swoje PH moczu przy pomocy papierków lakmusowych lub elektronicznego miernika PH, a potem na bieżąco kontrolować wyniki. Pomiar wykonuje się z porannego moczu (oczywiście na czczo). Ważne jest to, żeby przez przynajmniej 6 godzin przed badaniem nie korzystać z toalety, inaczej wyniki mogą wyjść zakłamane.

Prawidłowe PH moczu waha się w przedziale 6.5 – 7.5. O zakwaszeniu organizmu możemy mówić, gdy odczyt wskazuje poniżej 6.5, natomiast odczyt poniżej 6 wskazuje na poważne zakwaszenie. Tempo w jakim podwyższa się nasze PH, zależy od tego w jaki sposób komponujemy naszą dietę oraz od indywidualnych predyspozycji organizmu.

Należy pamiętać, że całkowite wyeliminowanie żywności kwasotwórczej jest wskazane tylko w przypadkach silnego zakwaszenia organizmu z towarzyszącymi bólami. Jednak taka dieta (pozbawiona produktów wysokobiałkowych) nie powinna trwać dłużej niż kilka dni. [1]

Pamiętajmy, że samo odkwaszenie organizmu nie przyniesie większych korzyści, jeśli zaraz po tym wrócimy do starych nawyków żywieniowych. Dieta mająca na celu zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej (uwzględniająca 60-65% produktów zasadotwórczych) powinna być wdrożona na stałe.

Oczywiście taki sposób odżywiania nie zawsze jest możliwy, na przykład w okresie okołoświątecznym lub gdy wyjeżdżamy na urlop. Dlatego po powrocie do „normalnego życia” warto na jakiś czas podwyższyć ilość zasadotwórczych pokarmów do 80%.

Czy suplementy są pomocne przy odkwaszaniu?

Jak czytamy w książce Przewodnik Odkwaszania Organizmu, „często bywa, że ludzie nie potrafią zapanować nad równowagą, stosując samą dietę. Czasami dzieje się tak z powodu niemożności wprowadzenia wystarczających zmian w diecie, czasem z powodu bardzo niskiego poziomu minerałów w organizmie, a niekiedy w grę wchodzą czynniki niezwiązane z dietą, takie jak stres, alergie, reakcje systemu odpornościowego. Bez względu na przyczynę takie osoby poza zmianami w diecie muszą posiłkować się także suplementami.” [1]

Które suplementy są zalecane przy odkwaszaniu organizmu?

Autorka książki zaleca suplementowanie takich minerałów jak potas, magnez i wapń w formie cytrynianów, octanów, węglanów lub askorbinianów. Podkreśla ona jednak, że suplementy powinny być stosowane jako dodatek (a nie zamiennik) odpowiednio zbilansowanej diety. [1]

Których suplementów nie powinno się stosować?

Dr Brown odradza stosowanie suplementów zawierających wodorowęglany, takich jak wodorowęglan potasu czy wodorowęglan sodu (soda oczyszczona), ze względu na to, że neutralizują one kwas solny (kwas żołądkowy trawiący pokarmy), a co za tym idzie mogą zakłócać trawienie i obniżyć przyswajanie minerałów z pożywienia. [1]

Badana naukowe potwierdzające skuteczność suplementów w odkwaszaniu organizmu

Naukowcy ze Szpitala Uniwersyteckiego we Freiburgu przeprowadzili badanie z udziałem 25 osób, które otrzymywały preparat multiminerałowy zawierający:

  • potas (600 mg);
  • magnez (200 m);
  • wapń (500 mg);
  • sód (200 mg);
  • miedź (1000 μg);
  • cynk (5 mg);
  • żelazo (5 mg);
  • chrom (60 μg);
  • molibden (80 μg)
  • selen (30 μg)

We wnioskach z badania autorzy przyznali, że „spożywanie suplementu multiminerałowego wiązało się zarówno ze znacznym wzrostem pH krwi, jak i moczu”. [18]

Inne badanie przeprowadzone zostało przez Instytut Profilaktyki i Żywienia w Niemczech. Wzięło w nim udział 82 pacjentów cierpiących na chroniczne bóle pleców. Po 4 tygodniach suplementacji preparatem multiminerałowym u uczestników badania zaobserwowano nie tylko wyraźny wzrost PH krwi, ale także znaczne złagodzenie dolegliwości bólowych (o średnio 49%). Redukcji natężenia bólu doświadczyło 76 z 82 pacjentów. [19]  

Jeśli masz jakiekolwiek uwagi do tego artykuły, zapraszam do dyskusji w komentarzach poniżej. kiekolwike uwagi do artykułu? Zostaw wpis w sekcji komentarzy poniżej. Zachęcam także do polubienia mojego konta na Facebooku i obserwowania na Instagramie.

Pozdrawiam,
Ania z bloga Zielona Zasada

Źródła

1. Przewodnik odkwaszania organizmu, Dr Susan E. Brown

2. Phytic Acid Level in Wheat Flours, ResearchGate, researchgate.net

3. Moderate decrease of pH by sourdough fermentation is sufficient to reduce phytate content of whole wheat flour through endogenous phytase activity, PubMed, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov

4. Water as an essential nutrient: the physiological basis of hydration, PubMed, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov

5. Bisfenol A. Wróg ukryty w butelce, Fundacja Kupuj Odpowiedzialnie, ekonsument.pl

6. Effects of Types of Washing and Peeling in Relation to Pesticide Residues in Tomatoes, ResearchGate, researchgate.net

7. An Easy Way to Remove Pesticides, Consumer Reports, consumerreports.org

8. Natural sea salt consumption confers protection against hypertension and kidney damage in Dahl salt-sensitive rats, NCBI, ncbi.nlm.nih.gov

9. Xylitol’s Health Benefits beyond Dental Health: A Comprehensive Review, PubMed, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov

10. Side Effects of Baby Milk Powders: Awareness to the
Lactating Mothers, PHS Scientific House, pharmahealthsciences.net

11. How processing may affect milk protein digestion and overall physiological outcomes: A systematic review, Taylor & Francis Online, tandfonline.com

12. Air pollution: Indoor air pollution, WHO, who.int

13. Olej rzepakowy źródłem cennych kwasów Omega 3-6-9, Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu, dbc.wroc.pl

14. Masło klarowane – co warto wiedzieć?, Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, ncez.pl

15. Dr med. Matthias Rath, Dlaczego zwierzęta nie dostają zawałów serca… tylko my ludzie, 2019, s. 13

16. Effects of alcohol on electrolytes and minerals, Gale Academic OneFile, go.gale.com

17. How to get vitamin D from sunlight, NHS, nhs.uk

18. Effect of a supplement rich in alkaline minerals on acid-base balance in humans, NCBI, ncbi.nlm.nih.gov

19. Supplementation with alkaline minerals reduces symptoms in patients with chronic low back pain, PubMed, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov

Ostatnia aktualizacja treści: 31.12.2020

Polecane artykuły:

Komentarze:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *