Pasztet warzywny – zbiór moich ulubionych pasztetów

Data dodania: 23.01.2021

Uwielbiam warzywne pasztety i często z nimi eksperymentuje. Ten artykuł ma w zamyśle stanowić zbiór moich ulubionych przepisów. Na razie publikuję dwa pomysły na soczewicowy pasztet z suszonymi śliwkami oraz pasztet z czarnej fasoli i daktyli, ale niebawem powinny pojawić się tu kolejne. Zachęcam do zapisania się na newsletter, żeby ich nie przegapić.

Naprawdę trudno mi powiedzieć, który z proponowanych przeze mnie wegetariańskich pasztetów jest smaczniejszy. Musicie spróbować obu, a gdy już to zrobicie, dajcie mi znać w komentarzach, który odpowiadał wam bardziej 😊

Warzywny pasztet z czarnej fasoli i daktyli

pasztet z czarnej fasoli z daktylami

Zdecydowanie jeden z najlepszych wegetariańskich pasztetów jakie kiedykolwiek jadłam. Lekko słodkawy i bardzo aromatyczny.

Składniki:

  • 1 szklanka czarnej fasoli (najlepiej bio)
  • ¾ szklanki kaszy jaglanej (najlepiej bio)
  • 1 czerwona papryka
  • 20 świeżych daktyli (mogą być też suszone)
  • 1/3 szklanki oleju (najlepiej bio)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki kuminu
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka zmielonych nasion kolendry
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczki chili
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 4 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego

Przepis

Fasolę moczymy przez 12 – 24 godziny. Po upływie tego czasu odcedzamy i wrzucamy do garnka ze świeżą wodą. Gotujemy przez około 60 minut.

Kaszę jaglaną przesypujemy do sitka z drobnymi oczkami, porządnie przepłukujemy zimną wodą, a następnie wrzątkiem. Wrzucamy do garnka, zalewamy 2 szklankami gorącej wody i gotujemy aż kasza zrobi się miękka i wchłonie wodę (czyli około 20 – 25 minut).

Paprykę i cebulę kroimy w kostkę (nie musi być drobna) i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym masłem klarowanym lub olejem. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie oraz oprószamy solą. Smażymy aż warzywa się zarumienią, a następnie wyciągamy liście laurowe i kulki ziela.

W jednym naczyniu umieszczamy fasolę, kaszę jaglaną, paprykę i cebulę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy 2 łyżeczki kuminu, 2 łyżeczki wędzonej papryki, 1 łyżeczkę słodkiej papryki, 1 łyżeczkę zmielonych nasion kolendry, 1 łyżeczkę soli, ¼ łyżeczki chili oraz 2 łyżki sosu sojowego. Wlewamy także 1/3 szklanki oleju i wszystko dokładnie miksujemy na gładką masę. Z daktyli usuwamy pestki i kroimy na drobne kawałki. Następne należy wrzucić je do pasztetu i porządnie wymieszać.

Wnętrze keksówki smarujemy olejem i wysypujemy otrębami, płatkami zbożowymi lub mąką, a następnie wlewamy do niej masę. Pieczemy przez około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Wyciągamy z foremki, gdy już wystygnie (chociaż ja najbardziej lubię przechowywać pasztet właśnie w glinianej keksówce).

Warzywny pasztet z brązowej soczewicy z suszonymi śliwkami

pasztet warzywny ze śliwką

Poniżej prezentuję przepis na jaglano-soczewicowy pasztet z suszonymi śliwkami. Przepis zapożyczyłam z popularnego bloga dla wegan, jednak nieco go zmodyfikowałam. Oryginał był pyszny, ale (nieskromnie mówiąc) moja wersja jest jeszcze lepsza. Dzięki dodatkowi kilku przypraw, pasztet nabrał wyraźniejszego aromatu. Ślinka cieknie mi na samą myśl 😊

Składniki:

  • 200 g brązowej lub zielonej soczewicy, najlepiej bio (około 1 szklanki)
  • 100 g kaszy jaglanej, najlepiej bio (około 0,5 szklanki)
  • 1 duża cebula lub dwie mniejsze
  • 15 suszonych śliwek (najlepiej bio)
  • 100 ml oleju, oczywiście najlepiej bio (około 0,5 szklanki)
  • 2 liście laurowe
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 2 goździki
  • 3 łyżki sosu sojowego (polecam ekologiczny sos sojowy z solą morską)
  • 1 płaska łyżeczka majeranku
  • ½ łyżeczki cząbru lub czubrycy
  • ¼ gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
  • 2 duże ząbki czosnku lub 3 mniejsze
  • ¼ łyżeczki chili
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soli (plus dodatkowe 1,5 do gotowania kaszy i soczewicy)
składniki na pasztet warzywny ze śliwką

Sposób przygotowania

Soczewicę płuczemy na sitku, a następnie wrzucamy do 1,5 l zagotowanej wody (osolonej 1 łyżeczką soli). Kaszę jaglaną przepłukujemy najpierw porządnie zimną wodą, a potem wrzątkiem (dzięki temu pozbędziemy się lekko gorzkawego smaku). Następnie wrzucamy ją do wrzącej wody (wystarczy 250 ml), również z dodatkiem soli (około 0,5 łyżeczki).

Cebulę kroimy w grubą kostkę (i tak będzie potem miksowana), wrzucamy na patelnię (na której wcześniej rozgrzaliśmy olej lub masło klarowane). Dodajemy goździki, ziele angielskie i liście laurowe. Smażymy, aż cebula się zarumieni i wyciągamy z niej przyprawy.

Ugotowaną soczewicę, kaszę jaglaną i cebulę przerzucamy do metalowej lub szklanej miski. Wszystko blendujemy na gładką masę. Dodajemy sos sojowy, majeranek, cząber, gałkę muszkatołową, słodką i wędzoną paprykę, chilii, pieprz oraz sól. Czosnek wyciskamy przez praskę. Następnie dokładnie wszystko mieszamy do połączenia składników.

Masę przekładamy do keksówki – należy ją wcześniej wysmarować olejem, a jej ścianki dokładnie obsypać otrębami lub płatkami, aby pasztet nie przywarł. Można też skorzystać z papieru do pieczenia. Starajmy się jednak wybierać papiery brązowe, ponieważ te białe są wybielane środkami chemicznymi.

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C, pasztet pieczemy przez około 45 minut, a następnie odstawiamy do wystudzenia. Gdy wystygnie, można wyciągnąć go z blaszki (chociaż ja osobiście wolę go przechowywać w niej).

Pasztet najlepiej jest trzymać w lodówce. Teoretycznie można go mrozić, ale przyznam szczerze, że po odmrożeniu nie jest już tak smaczny.

Jeśli zrobiłeś pasztet według tego przepisu, daj znać, czy ci smakował w komentarzach poniżej. kiekolwike uwagi do artykułu? Zostaw wpis w sekcji komentarzy poniżej. Zachęcam także do polubienia mojego konta na Facebooku i obserwowania na Instagramie.

Pozdrawiam,

Ania z bloga Zielona Zasada

Ostatnia aktualizacja treści: 24.04.2021

Polecane artykuły:

Komentarze:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *