Pieczone banany ze śliwkami to ostatnio mój ulubiony deser. Robi się go dosłownie w chwilę, a jego przygotowanie jest tak proste, że poradzą sobie z tym nawet osoby, które przypalają wodę na herbatę 😉 Podałam go ostatnio gościom i pałaszowali aż im się uszy trzęsły. A ja byłam bardzo szczęśliwa, że coś co przygotowałam w zaledwie 5 minut, sprawiło im tyle radości:)
Banany z piekarnika to prawdziwa uczta dla podniebienia. Jesienią najczęściej zapiekam je razem ze śliwkami, latem lubię dodać maliny lub truskawki.
Przepis na pieczone banany ze śliwkami
- 2 banany
- 15 małych śliwek (10 dużych)
- 2 garści pokruszonych orzechów (u mnie migdały i nerkowce)
- ½ kostki gorzkiej czekolady 95% (można kupić w Lidlu)
Banany obieramy ze skórki i przekrajamy wzdłuż na pół (warto je najpierw umyć, żeby podczas obierania nie przenieść pestycydów ze skórki na wnętrze owocu). Następnie układamy je w żaroodpornym naczyniu, razem z pokrojonymi na mniejsze kawałki śliwkami. Pieczemy w 180°C przez około 20 minut aż owoce zmiękną.
Orzechy kroimy lub rozdrabniamy w moździerzu na mniejsze kawałki. Po 20 minutach pieczenia posypujemy nimi owoce i zapiekamy jeszcze przez 5 minut. Czekoladę trzemy na drobnych oczkach tarki i posypujemy nią owoce po wyjęciu z piekarnika. Gotowe ????
Czy pieczone banany ze śliwkami to zdrowy deser?
Owoce zawsze będą o wiele lepszym wyborem niż jakikolwiek deser zakupiony w sklepie. Pamiętajmy jednak, że choć naturalne cukry zawarte w owocach są o wiele zdrowsze niż te znajdujące się w gotowych słodyczach, to wciąż nie należy przesadzać z ich ilością.
Warto wiedzieć, że według medycyny chińskiej surowe owoce (a także warzywa) są produktami ciężkostrawnymi, w związku z czym nasz układ pokarmowy może mieć problemy z ich strawieniem i przyswojeniem składników odżywczych. Patrząc na to z tej perspektywy, produkty roślinne poddane obróbce termicznej będą dla nas o wiele zdrowszym wyborem.
I tak na przykład surowy banan z punktu widzenia medycyny chińskiej jest produktem mocno śluzotwórczym, jednak po zapieczeniu staje się o wiele mniej inwazyjny dla przewodu pokarmowego.
Nie powinniśmy także martwić się utratą wartości odżywczych. Prawdą jest to, że produkty spożywcze pod wpływem obróbki termicznej tracą część witamin i minerałów, jednak jednocześnie zwiększa się przyswajalność tego, co w nich zostaje. Medycyna chińska zaleca, aby większość spożywanych w ciągu dnia posiłków, była w formie gotowanej, pieczonej lub duszonej.
Poza tym ciekawostką jest to, że w niektórych przypadkach, dzięki obróbce termicznej zwiększa się ilość niektórych składników pokarmowych. Tak jest na przykład w przypadku podgrzanych pomidorów, które zawierają więcej likopenu niż w surowej postaci.
Właściwości bananów
Banany zawierają szereg związków bioaktywnych, takich jak karotenoidy, aminy biogenne, fenole, aminy biogenne czy fitosterole. Związki te wykazują działanie przeciwutleniające i chronią organizm przed stresem oksydacyjnym. Banany są także bogate w potas, magnez, mangan, witaminę C, błonnik i witaminę B6.
Właściwości śliwek
Śliwki są bogatym źródłem wapnia, magnezu, potasu, fosforu, folianów oraz witamin C, E i K. Badania wykazały, że spożywanie tych owoców może być pomocne w leczeniu chorób kardiologicznych, stanów lękowych, wysokiego ciśnienia, redukcji poziomu cukru czy poprawie stanu kości. Śliwki są także bardzo bogate w przeciwutleniacze.
Źródła
1. New Study Shows Processed Tomato Products Are a Better Source of Lycopene Than Fresh Tomatoes, Cancer Network, cancernetwork.com
2. Bioactive compounds in banana and their associated health benefits – A review, PubMed, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
3. Bananas, Harvard T.H. Chan, hsph.harvard.edu
4. Plum, WebMd, webmd.com