Pieczone warzywa w sosie bananowo-pomidorowym to propozycja dla fanów słodko-ostrych smaków. Banan, pomidory i aromatyczne przyprawy doskonale się ze sobą komponują. Muszę przyznać, że uwielbiam to danie. Zazwyczaj podaję je z jajkiem sadzonym, ale można też oczywiście zaserwować z ryżem. Idealnie pasuje do tego surówka z jabłka i pora.
Spis treści
Składniki na porcję dla 4 osób:
- 2 papryki (ja użyłam słodkie podłużne)
- 2 niewielkie cukinie
- 1 słodki ziemniak
- 300 g pieczarek
- 3 średnie cebule
- 3 dojrzałe banany
- 1 passata pomidorowa (0,7 l)
- 2 liście laurowe
- 2 kulki ziela angielskiego
- 3 łyżeczki soli (jedna czubata do sosu i dwie do warzyw)
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka curry
- ¼ łyżeczki chilli (dostosuj w zależności od ostrości przyprawy i upodobań)
- ½ łyżeczki zmielonych nasion kolendry
- ½ łyżeczki kuminu
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki sosu sojowego
Przepis na pieczone warzywa w sosie bananowo-pomidorowym:
Paprykę i 2 cebule kroimy w grubą kostkę (około 4×4 cm), cukinie i słodkiego ziemniaka siekamy nieco drobniej. Pieczarki obieramy ze skórki, przekrajamy na ćwiartki. Wrzucamy wszystko do dużej miski, dodajemy 3 łyżki oleju i 2 łyżeczki soli. Można także oprószyć warzywa słodką papryką, zmieloną kolendrą i kuminem. Wszystko dokładnie mieszamy, przekładamy na płaską blachę i wstawiamy do rozgrzanego do 180°C piekarnika. Pieczemy, aż warzywa zmiękną, co jakiś czas mieszając.
Cebulę kroimy drobno i podsmażamy w małym garnku. Wlewamy passatę pomidorową, dodajemy 2 liście laurowe, 2 kulki ziela angielskiego, 1 czubatą łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę wędzonej papryki, 1 łyżeczkę słodkiej papryki, 1 łyżeczkę curry, ¼ łyżeczki chilli, ½ łyżeczki zmielonej kolendry, ½ łyżeczki kuminu, 2 łyżki sosu sojowego i przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Banany obieramy ze skórki, gnieciemy widelcem i dodajemy do sosu. Chwilę gotujemy i gotowe:)
Gdy warzywa w piekarniku zmiękną, mieszamy je z sosem pomidorowo-bananowym i zapiekamy jeszcze z 10 – 15 minut.

Jak wspominałam we wstępie, pieczone warzywa w sosie bananowym można podawać z jajkiem sadzonym, ryżem lub kaszami. Świetnie komponuje się z sałatką porowo-jabłkową, która jest bardzo prosta do zrobienia. Wystarczy:
- 1 duży por
- 2 jabłka
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- sól i pieprz do smaku
Jeśli zrobiłeś pieczone warzywa w sosie bananowo-pomidorowym według powyższego przepisu, daj znać w komentarzach poniżej. kiekolwike uwagi do artykułu? Zostaw wpis w sekcji komentarzy poniżej. Zachęcam także do polubienia mojego konta na Facebooku i obserwowania na Instagramie.
Pozdrawiam,
Ania z bloga Zielona Zasada