Sałatka warstwowa z pieczonych warzyw jest jedną z moich ulubionych. Nie tylko świetnie smakuje, ale i pięknie wygląda. Zresztą sami widzicie na zdjęciu 🙂 Danie jest dosyć proste do zrobienia, jednak trochę czasu zajmuje upieczenie i wystudzenie warzyw. Można je także oczywiście ugotować, tak jak do tradycyjnej sałatki jarzynowej, jednak ja zdecydowanie bardziej wolę aromat pieczonych ziemniaków, marchewki, pietruszki i buraka.
Składniki na sałatkę warstwową:
- 2 duże bio marchewki
- 1 duża pietruszka (najlepiej bio)
- ½ dużej cebuli lub jedna mniejsza
- 1 duży burak lub dwa mniejsze (najlepiej bio)
- 3 jajka
- 4 małe lub 2 duże ziemniaki (najlepiej bio)
- 4 – 5 ogórków kiszonych
- 2 czubate łyżki majonezu (najlepiej domowej roboty)
- 4 czubate łyżki jogurtu naturalnego (bez mleka w proszku, z żywymi kulturami bakterii)
- 1 łyżeczka musztardy (najlepiej domowej roboty)
- 2 łyżeczki chrzanu (zwróć uwagę, aby miał dobry skład, żadnego mleka w proszku, gumy guar i innych świństw)
- 1 łyżeczka soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej
- ½ łyżeczki pierzu
- 2 ząbki czosnku
- zielenina do przyozdobienia (bazylia, pietruszka, kiełki)
Jeśli nie udało ci się kupić bio warzyw, w pierwszej kolejności zalecam wymoczenie ich najpierw w wodzie z octem, a potem w wodzie z sodą oczyszczoną (badania udowodniły, że ta metoda usuwa pestycydy o wiele skuteczniej niż samo mycie). Jest to szczególnie ważne w przypadku marchewki i buraków, ponieważ te warzywa mają tendencję do kumulowania chemii. Dlatego zawsze staram się kupować je w wersji bio, bo (choć moczenie w sodzie i wodzie jest skuteczne), to trzeba się liczyć z tym, że różnorodne środki chemiczne mogą znajdować się także wewnątrz jarzyny.
Przepis
Upiecz warzywa w piekarniku
Delikatnie ponakłuwaj nożem warzywa i włóż do rozgrzanego do 190°C piekarnika. Piecz aż zmiękną, a ich skórka zrobi się pomarszczona. Burak i większe ziemniaki mogą potrzebować więcej czasu niż pietruszka i marchewka. Następnie jarzyny należy całkowicie wystudzić.
Zrób sos
W międzyczasie możesz zrobić już sos – zmieszaj ze sobą w miseczce 2 łyżki majonezu, 4 łyżki jogurtu, 1 łyżeczkę musztardy, 2 łyżeczki chrzanu. Dodaj 1 łyżeczkę soli i ½ łyżeczki pieprzu. Przez praskę wyciśnij 2 ząbki czosnku i wszystko ze sobą zmieszaj. Jeśli spróbujesz sos, wyda ci się on zbyt słony i zbyt intensywny. To normalne 🙂 Pamiętaj, że dodajesz go do sporej ilości nieprzyprawionych warzyw.
Ułóż składniki warstwami
Na dnie płaskiego naczynia (np. żaroodpornego do zapiekanek) należy warstwami układać:
- startą na tarce marchewkę;
- startą na tarce pietruszkę;
- pokrojone w drobną kostkę ogórki kiszone;
- starte na tarce ziemniaki (ziemniaki oprószyć solą i pieprzem);
- pokrojoną w drobną kostkę cebulę;
- sos;
- starte na tarce białko jajek;
- startego na tarce buraka;
- pokruszone żółtko jaj;
- zieleninę (np. pietruszkę, bazylię, kiełki).
Sałatkę można teoretycznie jeść od razu, ale ja wolę wstawić ją najpierw na przynajmniej godzinę do lodówki, żeby się trochę schłodziła, a składniki przegryzły.
Jeśli zrobiłeś sałatkę z tego przepisu, daj znać, czy ci smakowała w komentarzach poniżej. kiekolwike uwagi do artykułu? Zostaw wpis w sekcji komentarzy poniżej. Zachęcam także do polubienia mojego konta na Facebooku i obserwowania na Instagramie.
Pozdrawiam,
Ania z bloga Zielona Zasada