Sałatki to bardzo istotny element diety zasadowej. Polecane są szczególnie osobom, które nie mają czasu, żeby piec własny chleb (przy odkwaszaniu zaleca się ograniczenie produktów mącznych, zwłaszcza jeśli nie wyrastały na zakwasie). Jeśli jednak rezygnujemy z pieczywa, musimy zadbać o to, żeby zastąpić je czymś równie sycącym.
Sałatka z jajkiem jest zdecydowanie jednym z najlepszych wyborów dla osób, które na diecie odkwaszającej rezygnują z mięsa i chleba. Nie tylko łatwo się nią najemy, ale także dostarczymy organizmowi niezbędną porcję białka.
Poniżej przedstawiam pierwszy z przepisów na sałatkę z jajkiem. Strona ta będzie regularnie aktualizowana i na pewno już niedługo pojawią się nowe propozycje. Zachęcam więc do zapisania się na newsletter, aby ich nie przegapić.
Jak prawidłowo gotować jajka, aby zachowały wartości odżywcze?
Większość ludzi popełnia jeden podstawowy błąd – gotuje jajka zbyt długo. Błagam was, nie róbcie im tego. One naprawdę nie muszą siedzieć w wodzie 20 – 30 minut. Pomyślcie jak ciężko jest ugotować jajko na miękko. Człowiek gapi się w garnek i czeka aż woda zacznie bulgotać, a potem stoi ze stoperem i odmierza dokładnie czas, bo jeśli zostawi jajko we wrzącej wodzie nawet o minutę zbyt długo, żółtko stężeje. Dlatego nie rozumiem skąd wzięło się u ludzi przekonanie, że jaja trzeba gotować tak długo aż żółtko wyschnie na wiór i zsinieje.
Sałatka z jajkiem i pieczonym burakiem
Składniki na porcję dla 2 osób:
- 2 małe buraki (najlepiej bio)
- 3 średnie ogórki kiszone
- 2 jajka
- 5-6 liści sałaty
- ćwierć dużej cebuli
- garść kiełków
- garść szczypioru
- 2 łyżeczki chrzanu
- 2 łyżeczki majonezu (najlepiej domowej roboty)
- 5 łyżeczek jogurtu naturalnego
- ząbek czosnku
- sól
- pierz
Przepis
Buraki dokładnie umyj (jeśli nie udało ci się kupić takich z certyfikatem ekologicznym to zalecam wymoczenie ich najpierw w roztworze wody z octem, a potem wody z sodą oczyszczoną). Następnie delikatnie je ponakłuwaj i włóż do rozgrzanego do 190°C piekarnika. Piecz, aż buraki zmiękną, a ich skórka się pomarszczy. Pozostaw do wystudzenia, a następnie obierz. Jajka ugotuj na twardo, ale tak, żeby nie przesuszyć żółtka (patrz informacje powyżej).
Buraki i jajka pokrój w średnią kostkę, a ogórki kiszone i cebulę drobniej. Liście sałaty porwij na kawałki, dodaj garść kiełków i garść szczypiorku, 2 łyżeczki chrzanu, 2 łyżeczki majonezu, 5 łyżeczek jogurtu naturalnego, sól i pieprz.
Jeśli robisz sałatkę dla siebie, możesz od razu wszystko razem zmieszać. Jeśli przychodzą goście i zależy ci na efekcie wizualnym, możesz ułożyć składniki tak jak na zdjęciu, a sos nalać do osobnej miseczki.
Sałatka z jajkiem, ogórkiem kiszonym i pomidorami
Prosta, sycąca i błyskawiczna do przygotowania sałatka z jajkiem. Nie wiem jak wy, ale ja uwielbiam połączenie jajka, ogórka kiszonego i majonezu. Zachęcam do tego, aby przygotować go samodzielnie (będzie na pewno o wiele zdrowszy niż ten kupny).
Składniki:
- 2 średnie pomidory
- 4 średnie ogórki kiszone
- 3 jajka (chyba, że są małe to wtedy 4)
- 3 duże liście sałaty
- 1 mała cebula
- 2 średnie ząbki czosnku
- 2 garści kiełków (ja dodałam kiełki lucerny)
- 2 garści świeżej bazylii
- 2 łyżki majonezu (najlepiej domowego)
- Pół łyżeczki soli
- Pół łyżeczki pieprzu
Przepis
Pomidory, sałatkę, cebulę, czosnek i bazylię moczymy najpierw w roztworze wody z sodą i octem, aby usunąć pestycydy (nie trzeba, jeśli pochodzą z upraw ekologicznych). Pomidory kroimy w średnią kostkę, ogórki drobniej, a cebulę w piórka, które jeszcze przekrawamy na pół (żeby nie były takie długie).
Jajka gotujemy według zaleceń powyżej. Kroimy w kostkę i wrzucamy do miski z warzywami. Na koniec dodajemy majonez, zieleninę i przyprawy.
Zrobiłeś sałatkę z jajkiem według któregoś z powyższych przepisów? Daj znać, co o niej myślisz w komentarzach poniżej. kiekolwike uwagi do artykułu? Zostaw wpis w sekcji komentarzy poniżej. Zachęcam także do polubienia mojego konta na Facebooku i obserwowania na Instagramie.
Pozdrawiam,
Ania z bloga Zielona Zasada