Sałatka z truskawkami

Data dodania: 12.07.2021

Co powiecie na wytrawną sałatkę z truskawkami? Ja ją wprost uwielbiam, gdyż od bardzo dawna jestem
fanką łączenia słodkich i słonych smaków. Oprócz truskawek do sałatki dodałam także m.in. awokado,
rukolę, cebulę, oliwki i orzechy. Do tego dressing na bazie cytryny. Wbrew pozorom wszystkie składniki
świetnie się ze sobą komponują.
Sezon na truskawki jest stosunkowo krótki, warto więc go wykorzystać w pełni. Zwłaszcza biorąc pod
uwagę, że są to niezwykle zdrowe owoce. Zanim sprawdzicie przepis, zachęcam do poczytania na temat
właściwości zdrowotnych sałatki z truskawkami.

Dlaczego warto jeść sałatkę z truskawkami?

Truskawki

Truskawki zawierają witaminy C, A, B1, B2 i PP, a także wapń, fosfor, żelazo oraz mangan. [2] Są także bogatym źródłem kwasu elagowego oraz niektórych flawanoidów, takich jak
kwercetyna, antocyjany, kempferol i katechiny. Z tego powodu wykazują działanie antyoksydacyjne.
Działają przeciwnowotworowo, obniżają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, stabilizują płytkę
nazębną i redukują tendencje do zakrzepicy. Badania wykazały, że truskawki mogą także przeciwdziałać
starzeniu się mózgu. [1]
Owoce te wspomagają przemianę materii, wpływają pozytywnie na mikroflorę jelitową, a także
oczyszczają jelita i odtruwają organizm. Są polecane przy dolegliwościach reumatycznych i artretycznych,
chorobach wątroby, infekcjach grzybiczych, oparzeniach słonecznych, dolegliwościach nerek, kamieniach
żółciowych, kamieniach nerkowych i podagrze. [2]
Pamiętajmy jednak, że sałatkę z truskawkami powinniśmy jeść głównie latem, gdy dostępne są
sezonowe i lokalne owoce. Hodowane zimą truskawki, nie są tak wartościowe jak te, do których mamy
dostęp latem. W dodatku są zazwyczaj importowane, co również nie jest korzystne.

Awokado

Awokado jest przede wszystkim bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, głównie kwas oleinowy,
linolowy i linolenowy, które są absolutnie niezbędne do tego, aby nasz organizm pracował prawidłowo.
(domowa apteka). Dzięki nim zwiększa się także biodostępność witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
[3]

Innymi składnikami awokado są:

  • błonnik pokarmowy (4,6 g);
  • potas (345 mg);
  • sód (5,5 mg);
  • magnez (19,5 mg);
  • witamina A (43 μg);
  • witamina C (6,0 mg);
  • witamina E (1,3 mg);
  • witamina K1 (14 μg);
  • folian (60 mg);
  • witamina B-6 (0,2 mg);
  • niacyna (1,3 mg);
  • kwas pantotenowy (1,0 mg);
  • ryboflawina (0,1 mg);
  • cholina (10 mg);
  • luteina/ zeaksantyna (185 μg);
  • fitosterole (57 mg).

Ponadto w skład awokado wchodzi także tripeptyd glutationu, który jest jednym z najsilniej działających
przeciwutleniaczy. (apteka domowa) Pomimo, że owoc ten uznaje się za bardzo kaloryczny, istnieją
badania, które sugerują, że spożywanie awokado może mieć pozytywny wpływ na kontrolę wagi. [4]

Rukola

W medycynie ludowej rukola jest stosowana przy chorobach nerek [5] oraz w celu zwiększenia
pożądania seksualnego u mężczyzn. [6] Zawiera glikozydy, sole mineralne i witaminę C. Wykazuje
działanie moczopędne, przeciwnowotworowe, cytoprotekcyjne, przeciwzapalne, przeciwcukrzycowe i
przeciwszkorbutowe. [5]

Składniki i przepis na sałatkę z truskawkami

Składniki sałatki:

  • 250 g truskawek
  • 1 awokado
  • ½ czerwonej cebuli
  • 2 garści szpinaku
  • 2 garści rukoli
  • Pęczek świeżych liści kolendry
  • ⅓ słoika zielonych oliwek (słoik 370 ml)
  • 1 – 2 garści dowolnych orzechów (opcjonalnie)

Dressing:

  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 2 łyżki syropu klonowego/syropu z agawy
  • 2 łyżki dobrego nierafinowanego oleju
  • Sól himalajska, kłodawska lub morska
  • Świeżo mielony pieprz

Wszystkie warzywa (zwłaszcza truskawki) dokładnie myjemy. Awokado przecinamy na pół wzdłuż,
wyciągamy pestkę i wydrążamy miąższ łyżką. Truskawki i awokado kroimy w średnią kostkę, cebulę w
drobniejszą. Wrzucamy do miski, najlepiej szklanej. Dodajemy szpinak, rukolę, oliwki, orzechy i
posiekane liście kolendry. Na koniec dodajemy cytrynę, sos sojowy, syrop klonowy, pieprz i sól. Wszystko
mieszamy i gotowe. Smacznego 🙂

Na co warto zwrócić uwagę wybierając składniki na sałatkę z truskawkami?

Truskawki

Przede wszystkim warto pamiętać o tym, że najzdrowsze są zawsze sezonowe i lokalne warzywa i
owoce. Jest to szczególnie prawdziwe w przypadku truskawek, które są bardzo delikatne i źle tolerują
długie przechowywanie. Warto więc unikać tych, które pochodzą z importu. Pomyślcie, że truskawki
kupione u przysłowiowej „baby” z ulicy trzeba jak najszybciej wyciągnąć z worka i wstawić do lodówki, a
nawet wtedy zachowują świeżość jeden, góra dwa dni. Tymczasem importowane truskawki pokonują
długą drogę z dalekiego kraju, cały dzień przechowywane są na sklepowych półkach w temperaturze
pokojowej, a gdy je kupimy mogą leżeć w naszej lodówce nawet kilka dni i nic się z nimi nie dzieje. Nie
ulega wątpliwości, że ma to związek z obfitym użyciem środków przeciwgrzybiczych.

Sól

Unikamy rafinowanej soli stołowej. Wybieramy nierafinowaną sól himalajską, kłodawską lub morską.
Według książki „Przewodnik odkwaszania organizmu” napisanej przez dr Suzan E. Brown, rafinowana sól
stołowa jest mocno kwasotwórcza, tymczasem jej nierafinowane odpowiedniki wykazują właściwości
silnie zasadotwórcze. [7]

Syrop klonowy/syrop z agawy

Zanim kupimy syrop, upewnijmy się, że nie zawiera w składzie żadnych niepotrzebnych dodatków, takich
jak cukier, barwniki czy konserwanty. Najlepszym wyborem są produkty z certyfikatami ekologicznymi.
Polecam także wybierać syropy w szklanych butelkach.

Spodobał ci się ten przepis? Zapisz się na newsletter, żeby otrzymywać informacje o kolejnych
publikowanych przeze mnie artykułach na blogu. Zachęcam także do polubienia mojego konta
na Facebooku i obserwowania na Instagramie.


Pozdrawiam,
Ania z bloga Zielona Zasada

Źródła:

  1. Potential impact of strawberries on human health: a review of the science, PubMed, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
  2. Dr n.med. Aleksander Pawłowski, Apteka Domowa, Wydawnictwo printex, Białystok 2017.
  3. Hass avocado composition and potential health effects, PubMed, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
  4. Avocado Intake, and Longitudinal Weight and Body Mass Index Changes in an Adult Cohort, PubMed, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
  5. Health benefits of Arugula: A review, ResearchGate, researchgate.net
  6. The influence of Eruca sativa (Arugula) on pharmacokinetics of Sildenafil in rats, PubMed, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
  7. Dr Susan E. Brown, Larry Trivieri Jr, Przewodnik Odkwaszania Organizmu – Wpływ Żywności Na Twój Bilans Kwasowo-Zasadowy, Vital, Białystok 2015.

Polecane artykuły:

Komentarze:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *