Przyznam szczerze, że wątróbka nigdy nie była moim ulubionym rodzajem mięsa. Okazało się jednak, że wystarczy odpowiednio ją przyrządzić, aby nabrała całkowicie odmiennego aromatu. Mimo tego, że nigdy nie pałałam miłością do podrobów, wątróbka drobiowa zapiekana z jabłkami i kiszoną kapustą jest obecnie jednym z moich ulubionych obiadów. W takiej postaci mogę ją jeść nawet co tydzień (co zresztą staram się robić).
Sekretem tego przepisu jest nie tylko połączenie wątróbki z niezwykle pasującymi do niej dodatkami (jabłkiem i kapustą), ale także obfite zakwaszenie jej octem jabłkowym, co sprawia, że mięso staje się bardziej delikatne w smaku. Jestem przekonana, że danie to może posmakować nawet osobom, które nie przepadają za podrobami.
Wątróbka zapiekana z jabłkami i kapustą kiszoną najlepiej smakuje z dodatkiem pieczonych ziemniaków (chociaż można także zastąpić je ryżem lub makaronem ryżowym).
Spis treści
Składniki
Składniki na porcję dla 4 – 6 osób:
- 450 – 500 g wątróbki
- 500 g kapusty kiszonej
- 4 małe jabłka (około 660 g przed wykrojeniem gniazd nasiennych)
- 2 łyżki octu jabłkowego (ewentualnie soku z cytryny)
- 90 g nierafinowanego oleju kokosowego (niecałe pół szklanki)
- 1,5 łyżeczki kminu rzymskiego (nie mylić z kminkiem)
- ½ łyżeczki zmielonych nasion kolendry
- ½ łyżeczki curry
- 1 łyżeczka soli himalajskiej/kłodawskiej/morskiej
- 2 łyżeczki majeranku
- Masło klarowane do smażenia
- Ziemniaki (ilość według uznania)
- Oliwa z oliwek do pieczenia ziemniaków
Sposób przygotowania
Wątróbkę umyć i pokroić w drobną kostkę, usuwając błonki. Następnie wrzucić ją na mocno rozgrzane masło klarowane, aby zamknąć jej pory. Dodać 1 łyżeczkę soli, ½ łyżeczki kminu rzymskiego, ½ łyżeczki curry, ½ nasion kolendry i smażyć 2 – 3 minuty, cały czas mieszając, aż mięso się zarumieni (nie musi być zrobione w środku). Na koniec wlewamy do wątróbki 2 łyżki octu jabłkowego, mieszamy i przerzucamy do naczynia żaroodpornego.
Jeśli kapusta jest mocno kwaśna, płuczemy ją pod bieżącą wodą, a następnie kroimy na drobniejsze kawałki i układamy bezpośrednio na wątróbce.
Jabłka myjemy, kroimy w kostkę i układamy na kapuście. Posypujemy 2 łyżeczkami majeranku i 1 łyżeczką kminu rzymskiego.
Olej kokosowy roztapiamy w rondelku, a następnie równomiernie polewamy nim całe danie. Wstawiamy do rozgrzanego na 170°C piekarnika i pieczemy przez około 40 minut.
Ziemniaki kroimy w cienkie plasterki, wrzucamy na 1 – 2 minuty do wrzącej wody, a następnie odcedzamy. Polewamy oliwą z oliwek i obficie obsypujemy solą (możemy dodać także trochę tymianku czy czosnku niedźwiedziego), a następnie pieczemy. Czas pieczenia będzie się różnił w zależności od rodzaju ziemniaków.
Ja wątróbkę piekę w piekarniku, a ziemniaki robię we frytkownicy beztłuszczowej – w tym urządzeniu robią się zazwyczaj około 35 minut. W piekarniku zajmie to odrobinę więcej czasu, więc ziemniaki warto zacząć piec wcześniej niż wątróbkę.

Na co warto zwrócić uwagę wybierając składniki?
- O ile tylko możliwe, wybieraj ekologiczną wątróbkę. Uwierz mi, że w dzisiejszych czasach dostęp do lepszej jakości mięsa nie jest wcale taki trudny. Można je zamówić nawet na Allegro.
- Wybieraj wyłącznie kapustę kiszoną w szklanych słoikach. Nie kupuj produktów w plastikowych opakowaniach ani workach foliowych! Kwaśna żywność wchodzi w reakcje z plastikiem, na skutek czego następuje wzmożone uwalnianie szkodliwych substancji.
- Najlepszym wyborem będą ekologiczne jabłka. Jeśli nie masz jednak do takich dostępy, dokładnie wymocz owoce w roztworze wody z sodą oczyszczoną, a następne wody z octem. Dzięki temu usuniesz ze skórki pestycydy i wosk.
- Wybieraj olej kokosowy, który jest nierafinowany i tłoczony na zimno. Taki tłuszcz jest nie tylko zdrowszy, ale ma też przyjemny kokosowy smak, który jest istotny w tym przepisie.
- Najlepszym wyborem jest ekologiczny ocet jabłkowy w szklanej butelce. Najlepiej niefiltrowany.
Czy wątróbka zapiekana z jabłkami i kapustą to zdrowe danie?
Wątróbka to jeden z najbardziej wartościowych produktów spożywczych. Prawdziwie super foods, które w tabelach wartości odżywczych bije na głowę wszystkie inne pokarmy, zarówno pochodzenia zwierzęcego jak i roślinnego. Jest niezwykle bogata w witaminę B12, żelazo, miedź, cholinę, ryboflawinę, a także witaminę A.
W 100 g wątróbki zapewnia:
- 860–1,100% dziennego zapotrzebowania na witaminę A
- 3,460% dziennego zapotrzebowania na witaminę B12
- 1,620% dziennego zapotrzebowania na miedź
- 210–260% dziennego zapotrzebowania na ryboflawinę (witaminę B2)
- 65% dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy (witaminę B9).
Według medycyny chińskiej wątróbka jest pokarmem wykazującym bardzo silne właściwości krwiotwórcze. A niedobory krwi są z kolei przyczyną wielu współczesnych chorób.