Zupa z pokrzywy jest bardzo smaczna, a przy tym niezwykle zdrowa. Pokrzywa słynie bowiem ze swoich leczniczych właściwości – wzmacnia układ immunologiczny, oczyszcza organizm z toksyn, wspomaga leczenie reumatyzmu i artretyzmu. Zawiera duże ilości żelaza, krzemu, kwasu foliowego, wapnia oraz witaminy C. Na dodatek jest łatwo dostępna i bardzo smaczna – podsmażona z cebulą w smaku przypomina szpinak. Pokrzywę najlepiej jest zbierać wiosną, zanim nie zacznie kwitnąć. Zrywamy tylko jej szczytowe listki.
W ostatnim czasie ugotowałam dwa rodzaje zupy pokrzywowej: jarzynową z dodatkiem pokrzyw oraz zupę krem. Obie są moim zdaniem pyszne. Przepisy na oba danuia znajdziecie poniżej. Smacznego i niech wam będzie na zdrowie ????
Zupa z pokrzywy numer 1 – gęsty krem podany z nerkowcami
Przyznam szczerze, że krem z pokrzyw jest w chwili obecnej chyba moją ulubioną zupą. Nie ulega wątpliwości, że jest to też jedno z najzdrowszych wiosennych dań obiadowych. Dzięki temu, że pokrzywy są zblendowane, można dodać ich do zupy naprawdę dużo. Samo zdrowie ????
Składniki
- 3 litry wody
- 3 l pokrzyw (około 220 – 250 g)
- 4 nieduże marchewki (najlepiej bio)
- 1 nieduży seler
- 4 średnie ziemniaki
- 1 spora pietruszka
- 1 por
- 2 cebule
- 8 ząbków czosnku
- 3 kulki ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3-4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- Duży pęczek natki pietruszki
- Duży pęczek koperku
- Kilka garści pokruszonych orzechów nerkowca (opcjonalnie)
Przepis na zupę krem z pokrzyw
Por siekamy w plasterki i lekko podsmażamy w dużym garnku na małej ilości masła klarowanego. Zalewamy 3 litrami wrzącej wody, a następnie dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę, przekrojonego na ćwiartki selera, liście laurowe oraz ziele angielskie. Po około 10 minutach dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Solimy 1 łyżeczką soli.
W międzyczasie na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wrzucamy wszystko do gotującej się zupy razem z umytymi pokrzywami (szczytowe kilka listków razem z łodyżkami). Gotujemy około 5 – 10 minut a następnie wszystko blendujemy, dodajemy przyprawy (1 łyżeczkę kurkumy, 1 łyżeczkę pieprzu, 1 łyżeczkę gałki muszkatołowej, 3 łyżki sosu sojowego. Na koniec wrzucamy posiekany drobno koperek i natkę pietruszki.
Zupę wlewamy do miseczek – do każdej z nich wrzucamy garść pokruszonych orzechów nerkowca.
Zupa z pokrzywy numer 2: jarzynowa z dodatkiem pokrzyw
Składniki
- 2 litry wody
- 1,5 l pokrzywy (około 70 g)
- 2 marchewki (najlepiej bio)
- Pół selera
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 1 por
- 3-4 średnie ziemniaki
- 4-5 ząbków czosnku
- 2 liście laurowe
- 2 kulki ziela angielskiego
- 1 łyżeczka kurkumy
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 łyżeczki soli
- 3 łyżki sosu sojowego
- Duży pęczek koperku
- Duży pęczek natki pietruszki
- 3 łyżki śmietany (opcjonalnie)
- Masło klarowane
Z podanych składników wychodzi 6 porcji zupki ????
Przepis na jarzynową zupę z pokrzyw
Białą część pora kroimy w plasterki, marchewkę i pietruszkę kroimy w drobną kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy masło klarowane i podsmażamy por, a następnie dodajemy marchewkę i pietruszkę. Zalewamy wrzącą wodą, dodajemy połowę obranego selera, ziele angielskie, liście laurowe. Gotujemy około 10-15 minut, a następnie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz przyprawy i sos sojowy.
Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę i szklimy na rozgrzanej patelni. Z pokrzywy usuwamy łodygi, a następnie kroimy i wrzucamy do cebuli. Chwilę podsmażamy, aby pokrzywa stopniała i przerzucamy do garnka z zupą. Na koniec dodajemy także posiekany drobno koperek i natkę pietruszki. Jeśli chcemy, możemy także zabielić zupę, dodając 3 łyżki śmietany.
Na co zwrócić uwagę, wybierając składniki na zupę?
Przede wszystkim staraj się zbierać pokrzywy w miejscach dalekich od cywilizacji – na przykład w lesie lub na łące. Pod żadnym pozorem nie zrywaj ich przy ruchliwych ulicach czy w miejscach, gdzie mogły być wcześniej stosowane herbicydy (np. publiczne parki).
Pozostałe warzywa na zupę najlepiej jest kupić w wersji bio, zwłaszcza marchewkę, gdyż jest to jarzyna wyjątkowo wchłaniająca wszelką chemię. Jeśli zdobycie organicznych warzyw jest niemożliwe, polecam wymoczyć je najpierw w roztworze wody z octem, a następnie wody z sodą oczyszczoną, gdyż jest to udowodniony naukowo sposób na usuwanie pestycydów z warzyw.
Jeśli dodajecie śmietanę, upewnijcie się, że nie zawiera mleka w proszku, ani żadnych innych podejrzanych substancji.
Jakie właściwości ma zupa z pokrzywy?
Święta Hildegarda z Bingen (słynna uzdrowicielka żyjąca w XI w. która jako pierwsza opisała właściwości lecznicze rozmaitych roślin), bardzo doceniała walory zdrowotne pokrzyw, nie zalecała jednak spożywania ich na surowo. [1]
„W żadnym przypadku pokrzywa nie nadaje się do jedzenia na surowo. Jeśli jednak świeżo wypuści pędy z ziemi, dodana w formie ugotowanej do potraw jest pożyteczna, bowiem oczyszcza żołądek (jelita) i usuwa z niego śluz”. Zupa z pokrzywy jest zalecana w przypadku zapalenia żołądka oraz jako wiosenna kuracja oczyszczająca krew. [1]
W jednym z badań naukowcy ustalili, że pokrzywa mimo obróbki termicznej jest wciąż bardzo odżywczym pokarmem. „Wyniki przedstawione w tym raporcie pokazują, że U. dioica zachowuje znaczne ilości minerałów, witamin i innych wartości funkcjonalnych po blanszowaniu lub gotowaniu.” [2]
Pokrzywa gotowana przez 7 minut w temperaturze 98-99°C, zachowała dużą ilość witaminy A (w tym witaminę A w formie β-karotenu), a także żelaza, wapnia i białka. Zupa z pokrzywy może być zatem zalecana jako „wysokobiałkowe, niskokaloryczne źródło niezbędnych składników odżywczych, minerałów i witamin”. [2]
Jeśli zrobiłeś zupę z pokrzywy według jednego z powyższych przepisów, daj znać w komentarzach poniżej. Zapraszam także, do polubienia mojego konta na Facebooku i obserwowania na Instagramie.
Pozdrawiam,
Ania z bloga Zielona Zasada
Źródła
- Dr Wighard Strehlow, Żywność, która leczy terapia żywieniowa św. Hildegardy z Bingen, Wydawnictwo Esprit, Kraków 2011.
- Mineral Properties and Dietary Value of Raw and Processed Stinging Nettle (Urtica dioica L.), NCBI, ncbi.nlm.nih.gov
Ostatnia aktualizacja treści: 22.05.2021