Zupa z pokrzywy – 2 przepisy na pyszne i aromatyczne zupy

Data dodania: 06.05.2021

Zupa z pokrzywy jest bardzo smaczna, a przy tym niezwykle zdrowa. Pokrzywa słynie bowiem ze swoich leczniczych właściwości – wzmacnia układ immunologiczny, oczyszcza organizm z toksyn, wspomaga leczenie reumatyzmu i artretyzmu. Zawiera duże ilości żelaza, krzemu, kwasu foliowego, wapnia oraz witaminy C. Na dodatek jest łatwo dostępna i bardzo smaczna – podsmażona z cebulą w smaku przypomina szpinak. Pokrzywę najlepiej jest zbierać wiosną, zanim nie zacznie kwitnąć. Zrywamy tylko jej szczytowe listki.

W ostatnim czasie ugotowałam dwa rodzaje zupy pokrzywowej: jarzynową z dodatkiem pokrzyw oraz zupę krem. Obie są moim zdaniem pyszne. Przepisy na oba danuia znajdziecie poniżej. Smacznego i niech wam będzie na zdrowie ????

Zupa z pokrzywy numer 1 – gęsty krem podany z nerkowcami

Przyznam szczerze, że krem z pokrzyw jest w chwili obecnej chyba moją ulubioną zupą. Nie ulega wątpliwości, że jest to też jedno z najzdrowszych wiosennych dań obiadowych. Dzięki temu, że pokrzywy są zblendowane, można dodać ich do zupy naprawdę dużo. Samo zdrowie ????

Składniki

  • 3 litry wody
  • 3 l pokrzyw (około 220 – 250 g)
  • 4 nieduże marchewki (najlepiej bio)
  • 1 nieduży seler
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 spora pietruszka
  • 1 por
  • 2 cebule
  • 8 ząbków czosnku
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3-4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • Duży pęczek natki pietruszki
  • Duży pęczek koperku
  • Kilka garści pokruszonych orzechów nerkowca (opcjonalnie)

Przepis na zupę krem z pokrzyw

Por siekamy w plasterki i lekko podsmażamy w dużym garnku na małej ilości masła klarowanego. Zalewamy 3 litrami wrzącej wody, a następnie dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę, przekrojonego na ćwiartki selera, liście laurowe oraz ziele angielskie. Po około 10 minutach dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Solimy 1 łyżeczką soli.

W międzyczasie na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wrzucamy wszystko do gotującej się zupy razem z umytymi pokrzywami (szczytowe kilka listków razem z łodyżkami). Gotujemy około 5 – 10 minut a następnie wszystko blendujemy, dodajemy przyprawy (1 łyżeczkę kurkumy, 1 łyżeczkę pieprzu, 1 łyżeczkę gałki muszkatołowej, 3 łyżki sosu sojowego. Na koniec wrzucamy posiekany drobno koperek i natkę pietruszki. 

Zupę wlewamy do miseczek – do każdej z nich wrzucamy garść pokruszonych orzechów nerkowca.

Zupa z pokrzywy numer 2: jarzynowa z dodatkiem pokrzyw

zupa z pokrzyw

Składniki

  • 2 litry wody
  • 1,5 l pokrzywy (około 70 g)
  • 2 marchewki (najlepiej bio)
  • Pół selera
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 3-4 średnie ziemniaki
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • Duży pęczek koperku
  • Duży pęczek natki pietruszki
  • 3 łyżki śmietany (opcjonalnie)
  • Masło klarowane

Z podanych składników wychodzi 6 porcji zupki ????

Przepis na jarzynową zupę z pokrzyw

Białą część pora kroimy w plasterki, marchewkę i pietruszkę kroimy w drobną kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy masło klarowane i podsmażamy por, a następnie dodajemy marchewkę i pietruszkę. Zalewamy wrzącą wodą, dodajemy połowę obranego selera, ziele angielskie, liście laurowe. Gotujemy około 10-15 minut, a następnie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz przyprawy i sos sojowy.

Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę i szklimy na rozgrzanej patelni. Z pokrzywy usuwamy łodygi, a następnie kroimy i wrzucamy do cebuli. Chwilę podsmażamy, aby pokrzywa stopniała i przerzucamy do garnka z zupą. Na koniec dodajemy także posiekany drobno koperek i natkę pietruszki. Jeśli chcemy, możemy także zabielić zupę, dodając 3 łyżki śmietany.

Na co zwrócić uwagę, wybierając składniki na zupę?

Przede wszystkim staraj się zbierać pokrzywy w miejscach dalekich od cywilizacji – na przykład w lesie lub na łące. Pod żadnym pozorem nie zrywaj ich przy ruchliwych ulicach czy w miejscach, gdzie mogły być wcześniej stosowane herbicydy (np. publiczne parki).

Pozostałe warzywa na zupę najlepiej jest kupić w wersji bio, zwłaszcza marchewkę, gdyż jest to jarzyna wyjątkowo wchłaniająca wszelką chemię. Jeśli zdobycie organicznych warzyw jest niemożliwe, polecam wymoczyć je najpierw w roztworze wody z octem, a następnie wody z sodą oczyszczoną, gdyż jest to udowodniony naukowo sposób na usuwanie pestycydów z warzyw. 

Jeśli dodajecie śmietanę, upewnijcie się, że nie zawiera mleka w proszku, ani żadnych innych podejrzanych substancji.

Jakie właściwości ma zupa z pokrzywy?

Święta Hildegarda z Bingen (słynna uzdrowicielka żyjąca w XI w. która jako pierwsza opisała właściwości lecznicze rozmaitych roślin), bardzo doceniała walory zdrowotne pokrzyw, nie zalecała jednak spożywania ich na surowo. [1]

„W żadnym przypadku pokrzywa nie nadaje się do jedzenia na surowo. Jeśli jednak świeżo wypuści pędy z ziemi, dodana w formie ugotowanej do potraw jest pożyteczna, bowiem oczyszcza żołądek (jelita) i usuwa z niego śluz”. Zupa z pokrzywy jest zalecana w przypadku zapalenia żołądka oraz jako wiosenna kuracja oczyszczająca krew.  [1]

W jednym z badań naukowcy ustalili, że pokrzywa mimo obróbki termicznej jest wciąż bardzo odżywczym pokarmem. „Wyniki przedstawione w tym raporcie pokazują, że U. dioica zachowuje znaczne ilości minerałów, witamin i innych wartości funkcjonalnych po blanszowaniu lub gotowaniu.” [2]

Pokrzywa gotowana przez 7 minut w temperaturze 98-99°C, zachowała dużą ilość witaminy A (w tym witaminę A w formie β-karotenu), a także żelaza, wapnia i białka. Zupa z pokrzywy może być zatem zalecana jako „wysokobiałkowe, niskokaloryczne źródło niezbędnych składników odżywczych, minerałów i witamin”. [2]


Jeśli zrobiłeś zupę z pokrzywy według jednego z powyższych przepisów, daj znać w komentarzach poniżej. Zapraszam także, do polubienia mojego konta na Facebooku i obserwowania na Instagramie.

Pozdrawiam,
Ania z bloga Zielona Zasada

Źródła

  1. Dr Wighard Strehlow, Żywność, która leczy terapia żywieniowa św. Hildegardy z Bingen, Wydawnictwo Esprit, Kraków 2011.
  2. Mineral Properties and Dietary Value of Raw and Processed Stinging Nettle (Urtica dioica L.), NCBI, ncbi.nlm.nih.gov

Ostatnia aktualizacja treści: 22.05.2021

Polecane artykuły:

Komentarze:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *